Advertise on DISCO3.CO.UK
Forum · Gallery · Wiki · Shop · Sponsors
DISCO3.CO.UK > Technical (D3)

Cranking/Starting Problem - Free Beer*
Post Reply  Down to end
Page 2 of 3 <123>
ASD24CARS
 


Member Since: 20 Jan 2013
Location: Somerset
Posts: 7

United Kingdom 2005 Discovery 3 TDV6 HSE Auto Bonatti GreyDiscovery 3

Hi Jay,

Just reading this thread as my D3 has a similar problem - basically it takes about 7 seconds of cranking after its been switched off a while to start.

Did the new battery cure the problem?

Thanks
Adrian
  
Post #187287827th Oct 2017 11:21 am
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
JayDubbleya
 


Member Since: 02 Oct 2016
Location: Tunbridge Wells
Posts: 15

United Kingdom 2007 Discovery 3 TDV6 HSE Auto Tonga GreenDiscovery 3

Hi Adrian,

It seemed to cure it for a bit, but normal (occasional) poor cranking performance has now returned!

Thanks for following up on this, because it has prompted me to provide update for this thread for others, which I will try and do in more detail within the next 48 hrs.

Basically however, it seems as though this problem isn't as simple as a under par battery.

Spend so far £115

J
 Discovery 3, HSE, 2.7 TDV6 Auto, Tonga Green  
Post #187403331st Oct 2017 9:48 am
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
ASD24CARS
 


Member Since: 20 Jan 2013
Location: Somerset
Posts: 7

United Kingdom 2005 Discovery 3 TDV6 HSE Auto Bonatti GreyDiscovery 3

Mine is booked in for this coming Friday. Others have agreed it will be an injector fault so I am hoping its just one (at £250 each)!! I'll post an update once its fixed.
  
Post #18760815th Nov 2017 10:23 pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
Timothy1
 


Member Since: 06 Dec 2016
Location: Tanzania
Posts: 41

Kenya 2005 Discovery 3 TDV6 Base 5 Seat Auto Java BlackDiscovery 3

JayDubbleya wrote:
Hi Adrian,

It seemed to cure it for a bit, but normal (occasional) poor cranking performance has now returned!

Thanks for following up on this, because it has prompted me to provide update for this thread for others, which I will try and do in more detail within the next 48 hrs.

Basically however, it seems as though this problem isn't as simple as a under par battery.

Spend so far £115

J


Hi Adrian sounds like starter motor to me,te coil and amateur tend to burn from either running the starter for longer or the starter pulley getting stuck in the engine and rotates with it instead of pulling back after cracking the engine
 Euro Parts Arusha
Tanzania 
 
Post #192656015th Mar 2018 8:14 pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
Narpy
Site Supporter 


Member Since: 18 Jul 2011
Location: Stockport
Posts: 6952

2005 Discovery 3 TDV6 S Manual Cairns BlueDiscovery 3

Sorry, old post. Rolling Eyes
 Mods:
Front Fogs + Halos
FBH Remote Control
The 1st Ever RRS Modded Grill
Garmin Nuvi + D4 Surround + kReversing Camera.
D4 Steering Wheel.
Rear Boot Spoiler.
Twin Brake Lights.
Wing Mirror Indicator Repeaters.
Long Roof Rails
Make your own Narpy grill thread
Your light eclipsed the moon tonight. 
 
Post #192658215th Mar 2018 9:29 pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
blackvogue4.4
 


Member Since: 15 Mar 2018
Location: harrogate
Posts: 4

DISCO 3 CRANK BUT WONT START NO CODES

DISCO 3 CRANK BUT WONT START NO CODES Report post

Please can someone help on this:



my hp fuel pump had a bad leak from the pcv valve and stopped the car dead whilst i was doing 70 mph on the motor way, so i replaced with a brand new unit.


i have checked and changed the following:

new fuel filter
new relays in the engine bay junction box - all fuses checked and ok
new front cam belt
new fuel pump cam belt
new alternator
new injector copper washers - injectors had what felt like some fine grit paste on the shafts? not metal filings tho from the hpp pump like other issues ive heard of happening

data logged the sensors for the fuel and got the following

ignition only = fuel schrader valve = 0.3 bar which is ok



ignition only = high pressure fuel rail sensor = 50 psi ok
CRANKING READING ON THIS SENSOR IS 6000 PSI ???

THE CAR WILL STILL NOT START AND NO SMOKE IS COMING OUT THE BACK OF THE CAR AT ALL OR SMELL
  
Post #192663415th Mar 2018 11:42 pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
stephenw46
 


Member Since: 22 Jun 2011
Location: westmidlands
Posts: 878

United Kingdom 2014 Discovery 4 3.0 TDV6 XS Auto Corris GreyDiscovery 4

Firstly I would check for voltage drainage this can be caused by the starter motor or the alternator,I would also check your glow plugs are ok as my old D3 started to not want to start in the cold but these can become seized and possibly snap , I purchased a bas heater controller easy to fit and warmed the car up as well , I did eventually change the glow plugs, but back to your battery drainage after you start up how long a journey are you covering to fully charge battery?
  
Post #192666416th Mar 2018 7:31 am
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
Hardware17
 


Member Since: 28 Jun 2016
Location: Manchester
Posts: 3305

England 2011 Discovery 4 3.0 SDV6 XS Auto Sumatra BlackDiscovery 4
Re: DISCO 3 CRANK BUT WONT START NO CODES

blackvogue4.4 wrote:
DISCO 3 CRANK BUT WONT START NO CODES Report post

Please can someone help on this:


Appreciate it all seems a bit desperate but as you've posted this all over the place there is a danger you'll get responses spread about too.

Suggest you start a new thread and you'll get all your answers in one place!
 Dean.
====================================
2011 D4 XS - OBD port protection, RLD spare wheel protector, All LED interiors lights, Timed Climate enabled, iiD tool paired.
2011 D4 Landmark - Stolen from same dealer before I paid for it
2011 D4 GS - Stolen whilst at dealer Sad ... All LED interiors lights, DRLs, Spare Wheel protector.
1996 300Tdi - Eaten by tin worms 
 
Post #192666616th Mar 2018 7:42 am
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
Hardware17
 


Member Since: 28 Jun 2016
Location: Manchester
Posts: 3305

England 2011 Discovery 4 3.0 SDV6 XS Auto Sumatra BlackDiscovery 4

oh … and welcome aboard !
  
Post #192666816th Mar 2018 7:43 am
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
blackvogue4.4
 


Member Since: 15 Mar 2018
Location: harrogate
Posts: 4


The car does not start or run whatsever

i have also checked the fuel lift pump is not in protection mode and also the inertia switch has not been triped.


we dont have any codes at all in the car and the voltage / crank is all fine.
  
Post #192672616th Mar 2018 10:58 am
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
BrettKaz
 


Member Since: 11 Nov 2013
Location: Canberra
Posts: 206

Australia 2007 Discovery 3 TDV6 HSE Auto Stornoway GreyDiscovery 3

Per the manual below - Fuel rail Pressure must be 150bar or 2175psi to start so that seems ok. Given rail pressures are ok and there is no white smoke I suggest the injectors are not being energised or there is a message the ECM is getting from somewhere saying the conditions are not right for the engine to start. I would try to reset the ECU.
https://www.disco3.co.uk/forum/reset-ecu-h...75198.html

EXERPT FROM MANUAL
Engine Starting
During starting, the fuel rail pressure must be at least 150 bar. Should the pressure be below this figure, the injectors will
not operate, resulting in the vehicle not starting.
Engine Stopped
To stop the engine the ECM stops energising the piezo actuators, therefore, no fuel is injected and the engine speed
drops to zero.
  
Post #192699617th Mar 2018 1:09 am
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
blackvogue4.4
 


Member Since: 15 Mar 2018
Location: harrogate
Posts: 4

injectors

i have disconeted all the injector plugs off the injectors and scanned the vehicle for dtc's and there are no codes. is this correct? seems odd to me
  
Post #192703917th Mar 2018 10:39 am
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
stephenw46
 


Member Since: 22 Jun 2011
Location: westmidlands
Posts: 878

United Kingdom 2014 Discovery 4 3.0 TDV6 XS Auto Corris GreyDiscovery 4

Have you rescaned after cranking over engine whilst disconnected ?
  
Post #192704317th Mar 2018 10:47 am
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
Timothy1
 


Member Since: 06 Dec 2016
Location: Tanzania
Posts: 41

Kenya 2005 Discovery 3 TDV6 Base 5 Seat Auto Java BlackDiscovery 3

Blackvogue
did you to try to crank the engine while the injector plugs off
I guess that's when it will show the trouble codes

Am having the same issues as you and now waiting for a different diag tool thats capable of doing a reset as am being told.
 Euro Parts Arusha
Tanzania 
 
Post #192705017th Mar 2018 11:08 am
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
M3DPO
 


Member Since: 22 Sep 2010
Location: Notts.
Posts: 4967

England 2014 Discovery 4 3.0 SDV6 HSE Lux Auto Corris GreyDiscovery 4

ISTR reading in another post that irreparable damage can be done to the injectors by turning the engine while the injector electrical plug is disconnected Big Cry
 It can when others can't,
It will when others won't,
It goes where others don't. 
 
Post #192779918th Mar 2018 8:37 pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
Display posts from the last:  
Post Reply Back to top
Page 2 of 3 <123>
Jump to:  
Previous Topic | Next Topic >


Posting Rules
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum



DISCO3.CO.UK Copyright © 2004-2018 Futuranet Ltd & Martin Lewis
DISCO3.CO.UK RSS Feed - All Forums

DISCO3.CO.UK is independent and not affiliated to Land Rover.
Switch to Mobile Site