Advertise on DISCO3.CO.UK
Forum · Gallery · Wiki · Shop · Sponsors
DISCO3.CO.UK > Faults & Fixes (D3)

Hanbrake Failure
Post Reply  Down to end
Page 17 of 18 <123 ... 161718>
blakemore333
 


Member Since: 17 Jan 2020
Location: Shrewsbury
Posts: 11

United Kingdom 2010 Discovery 4 3.0 TDV6 GS Auto Barolo BlackDiscovery 4

ah ok, ill give it another go.

And yes the numbers are full size.

I did read that it could be down to the reverse bulb? is this correct?
 D4 Barolo Black  
Post #211736931st Jan 2020 3:52 pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
PROFSR G
 


Member Since: 06 Mar 2017
Location: Lost
Posts: 4851

Ukraine 2009 Discovery 3 TDV6 Commercial XS Auto Stornoway GreyDiscovery 3

Doubt it but hey stranger things happen with these toys
 yµ (idµ - eAµ) ψ=mψ

 
 
Post #211737031st Jan 2020 3:54 pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
PROFSR G
 


Member Since: 06 Mar 2017
Location: Lost
Posts: 4851

Ukraine 2009 Discovery 3 TDV6 Commercial XS Auto Stornoway GreyDiscovery 3

If you have the digits displayed correctly and reverse lights working then it's unlikely to be the XY, which is why I was suggesting diagnostics. Thumbs Up
 yµ (idµ - eAµ) ψ=mψ

 
 
Post #211737231st Jan 2020 3:58 pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
blakemore333
 


Member Since: 17 Jan 2020
Location: Shrewsbury
Posts: 11

United Kingdom 2010 Discovery 4 3.0 TDV6 GS Auto Barolo BlackDiscovery 4

So, just found out my reverse light doesn't come on. What does this mean?

Sorry if this has already been answered Confused
 D4 Barolo Black  
Post #211744331st Jan 2020 8:48 pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
PROFSR G
 


Member Since: 06 Mar 2017
Location: Lost
Posts: 4851

Ukraine 2009 Discovery 3 TDV6 Commercial XS Auto Stornoway GreyDiscovery 3

If the bulbs are ok it's back to the XY sensor it seems. Diagnostics are your best move if you can't reset it manually
 yµ (idµ - eAµ) ψ=mψ

 
 
Post #211746231st Jan 2020 9:58 pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
soylentgreen66
 


Member Since: 06 May 2020
Location: Staines Upon Thames
Posts: 3

United Kingdom 2007 Discovery 3 TDV6 SE Auto Zambezi SilverDiscovery 3
EPB fault - of course!

Morning all.

For two days now my EPB will not release and I can't drive it anywhere. Message comes up as 'EPB Fault' on dash with the red and amber lights plus the sing song ding dong. There is no squealing, it just won't release! Very frustrating.

I have a 2007 SE automatic. Any help gratefully received!
  
Post #21509332nd Jun 2020 9:28 am
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
JMack
 


Member Since: 02 Aug 2014
Location: Edinburgh
Posts: 1517

Scotland 2006 Discovery 3 TDV6 Commercial Manual Java BlackDiscovery 3

You may need to pull the emergency release cable.

This will release the park-brake, and you may be lucky that it will re-engage, but suspect you will need to re-wind and re-latch it.

Plenty of info available if you search. Thumbs Up
  
Post #21509412nd Jun 2020 10:03 am
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
soylentgreen66
 


Member Since: 06 May 2020
Location: Staines Upon Thames
Posts: 3

United Kingdom 2007 Discovery 3 TDV6 SE Auto Zambezi SilverDiscovery 3

Great - thanks for the info. As long as I avoid even more expense on the damn thing!
  
Post #21509752nd Jun 2020 11:51 am
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
Wibble12
 


Member Since: 09 May 2016
Location: Essex
Posts: 2

United Kingdom 2005 Discovery 3 TDV6 Base 5 Seat Manual Tonga GreenDiscovery 3

I was wondering if you managed to get you faulty EPB to release? I have the same problem now but mine is not down to it getting jammed up. I have had the thing apart more times than I care to swear about and it is now adjusted and running smoothly....until the other day when it would not release. I have a diagnostic tool and managed to get that to put it in service position so I could get home. It said it had a switch fault, I had a spare anyway that I knew was good so I swapped them over but still no luck. I am guessing it may be a wiring fault but just wanted to check first to see if anyone else had suffered similar and save me hours of prodding?
  
Post #21583162nd Jul 2020 10:16 pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
PROFSR G
 


Member Since: 06 Mar 2017
Location: Lost
Posts: 4851

Ukraine 2009 Discovery 3 TDV6 Commercial XS Auto Stornoway GreyDiscovery 3

What codes are you getting now?
 yµ (idµ - eAµ) ψ=mψ

 
 
Post #21583212nd Jul 2020 10:32 pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
SantaCruz
 


Member Since: 22 Jan 2012
Location: Salisbury, Wiltshire
Posts: 564

2016 Discovery 4 3.0 SDV6 SE Tech Auto ArubaDiscovery 4

Wibble12 wrote:
I was wondering if you managed to get you faulty EPB to release? I have the same problem now but mine is not down to it getting jammed up. I have had the thing apart more times than I care to swear about and it is now adjusted and running smoothly....until the other day when it would not release. I have a diagnostic tool and managed to get that to put it in service position so I could get home. It said it had a switch fault, I had a spare anyway that I knew was good so I swapped them over but still no luck. I am guessing it may be a wiring fault but just wanted to check first to see if anyone else had suffered similar and save me hours of prodding?


I had a similarissue, it was realted to the swith, but the wiring going into the EPB itself, the outer insulation had split on two wire and the copper cable had corroded. 5 min repair and all good again
 Si

2016 Disco 4 SE Tech
2019 Fiesta ST3
2021 GBS Zero 
 
Post #21584263rd Jul 2020 12:02 pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
Wibble12
 


Member Since: 09 May 2016
Location: Essex
Posts: 2

United Kingdom 2005 Discovery 3 TDV6 Base 5 Seat Manual Tonga GreenDiscovery 3

Thanks fot that I will have a look tomorrow. Thumbs Up
  
Post #21600579th Jul 2020 8:50 pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
PotatoOfDestiny
 


Member Since: 04 Jan 2021
Location: Preston
Posts: 10

United Kingdom 2005 Discovery 3 TDV6 HSE Auto Tonga GreenDiscovery 3

Hi, I'm really hoping someone can help me with an issue with my EPB. I've read through as much info as I can until my eyes have gone all boggly and fallen out but I can't see anything specifically to do with what I've done to my poor D3! Apologies if I've missed something that already answers this, but please point me in the right direction if I have.

I've recently replaced the brake discs, pads and handbrake shoes on my D3, however I failed to put the EPB into service mode first. Once everything was back together, I went to apply the handbrake, it wound on so far and then clicked a few times. I immediately realised my error and pressed the button down, which resulted in the handbrake winding off, but the warning lights coming on.

There has been no real screeching as is usually described, only a few fairly noisy 'clicks' and the handbrake isn't jammed on.

Can anyone give me any info on what might be required? (I'm hoping that if I've not done too much damage, I may be able to rectify this without rebuilding or replacing the module)

Many thanks!
  
Post #22227676th Apr 2021 4:54 pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
aja4x4
 


Member Since: 14 Apr 2019
Location: Westbury
Posts: 2462

United Kingdom 2005 Discovery 3 TDV6 SE Auto Zambezi SilverDiscovery 3

Did you follow Bodsys brake bible and adjust the shoes correctly? You can replace the shoes without going into service mode its just harder to do.
 Andrew

D3 2.7tdv6 2005
D4 3.0 SDV6 Commercial died and gone to LR heaven
D5 3.0 SDV6 HSE 
 
Post #22228216th Apr 2021 8:27 pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
PotatoOfDestiny
 


Member Since: 04 Jan 2021
Location: Preston
Posts: 10

United Kingdom 2005 Discovery 3 TDV6 HSE Auto Tonga GreenDiscovery 3

Hi, yes it was Bodsy's brake bible that I was following, I *think* I followed it to the letter. It was only when I heard the gears clicking that I remembered reading about service mode.

It is however easily possible that I've messed up something on the adjustment when I've put everything back together, I'm a bit of a novice. Embarassed Neutral
  
Post #22228406th Apr 2021 9:42 pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
Display posts from the last:  
Post Reply Back to top
Page 17 of 18 <123 ... 161718>
Jump to:  
Previous Topic | Next Topic >


Posting Rules
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum



DISCO3.CO.UK Copyright © 2004-2024 Futuranet Ltd & Martin Lewis
DISCO3.CO.UK RSS Feed - All Forums

DISCO3.CO.UK is independent and not affiliated to Land Rover.
Switch to Mobile Site