Advertise on DISCO3.CO.UK
Forum · Gallery · Wiki · Shop · Sponsors
DISCO3.CO.UK > Faults & Fixes (D3)

[Electrical] Infotainment System Crash
Post Reply  Down to end
Page 1 of 3 123>
Martin
Site Admin and Owner 


Member Since: 06 Nov 2004
Location: Hook Norton
Posts: 16852

Wales 2006 Discovery 3 TDV6 SE Manual Buckingham BlueDiscovery 3
Infotainment System Crash

Classification
Fault electrical/software

Problem
Whole infotainment system seizes up (radio mute, screen blank, voice control off)

Affected vehicles
All (?)

Reported
12th January 2005 by Ecosse in post 165

Reported Cases
2

Occurs
Occasionally

Submitted to dealer network
None

Dealer Response
None

Submitted to LR Customer Services
None

LR CS Response Reported
None

Fix/Solution
Requires a 20 min break to reset!

Other Comments
None
  
Post #5723rd Feb 2005 9:05 am
View user's profile Send private message View poster's gallery Send e-mail Reply with quote
Ecosse
 


Member Since: 07 Jan 2005
Location: Grampian, Scotland
Posts: 856

2012 Discovery 4 3.0 TDV6 HSE Auto Unknown ColourDiscovery 4

Dealer (under LR technical guidance) advised that it was caused by the car not being correctly taken out of "transit mode" - they re-ran the sequence & I am monitoring this.
  
Post #90921st Feb 2005 1:27 pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
mwestcrew
 


Member Since: 24 May 2005
Location: Warwickshire
Posts: 333

United Kingdom 2011 Discovery 4 3.0 TDV6 Landmark LE Auto Fuji WhiteDiscovery 4
Infotainment Crash

Mine has done this 5 or 6 times and takes a random amount of time to reset. Incidentally next week I am having an infotainment software upgrade to "cure" this and also the C.D player running all the time even when the radio is on.
 2011 D4 Landmark, Mini Cooper SD Clubman, Range Rover Vogue SE  
Post #370924th May 2005 3:57 pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Send e-mail Reply with quote
Blue
 


Member Since: 10 Mar 2005
Location: Zaragoza, Spain
Posts: 95

Infotainment Crash

Count me in for this one. My order arrived in Spain a month earlier than expected, but I might spend that much time with delays.

The car spent a week in for PDI. When I was about to drive it away: LR logo stuck on the screen, mute stereo, no voice command.... I saw them put it back and take it out of transit mode and still reported errors.

Two days later, supposedly fixed (bad fibre-optic connection to the audio amp. and low battery), but it came right back the next day. They're still looking for the fault while I drive a loaner SE manual (by the way, I'm glad I got the automatic!)

Has anyone had this fixed? TDV6 HSE running version 8 with Premium sound and Nav.

Ecosse, it's been several months since your post, have you had any luck?

Blue
  
Post #381626th May 2005 10:08 pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
Blue
 


Member Since: 10 Mar 2005
Location: Zaragoza, Spain
Posts: 95


An update and possible fix for this issue:

The sound unit under the passenger seat was replaced and the problem hasn't returned for three days now. I think they've got it.

Blue.
  
Post #40903rd Jun 2005 11:20 pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
rigsby
 


Member Since: 23 Sep 2005
Location: Leeds
Posts: 16

United Kingdom 2005 Discovery 3 TDV6 S Manual Bonatti GreyDiscovery 3
Infotainment Crash

Mine crashed too....

First time was after a prolonged period with heater on... display said "SYSTEM OVERHEATING - SHUTTING DOWN".

After half an hour or so would come back on but only for short periods. Dealer said needed country setting to be re-programmed which they did. Has been fine since until August in South of France ... - System locked up with last tuned in radio station on display but could not alter / volume knob etc had no effect.

Just been given some more waffle from the dealer as to what might be wrong..

Any ideas ?
  
Post #1937323rd Sep 2005 8:27 pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
Blue
 


Member Since: 10 Mar 2005
Location: Zaragoza, Spain
Posts: 95


In my case it was communication problem with the amplifier that was freezing the system, so replacing the unit solved it. You might have something similar but intermittent. If that's the case, the connections could be checked, or the unit replaced.
 Blue  
Post #1938023rd Sep 2005 9:02 pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
GLY 2N
 


Member Since: 07 Jan 2006
Location: North Wales
Posts: 40

2005 Discovery 3 TDV6 Base 7 Seat Auto Bonatti GreyDiscovery 3

If you press 2 buttons at the same time or too quick it freeze's, have to turn the ignition off anf back on again for it to workagain.
so if your driving, have to pull over and re-start!
  
Post #3677510th Jan 2006 12:46 pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
steveho
 


Member Since: 07 Jan 2006
Location: lincoln
Posts: 74

United Kingdom 

most infotainment issue can be rectified by battery hard reset and reconfiguring the necessry modules.

when a module is replaced it would need to configured -so it could have been the hardware or more likely in my opinion a corrupted configuration


the overheat comment-check your facial vents -came across an issue where heat was being directed onto the head unit resulting in an overheat situation
  
Post #3843721st Jan 2006 9:07 pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
rigsby
 


Member Since: 23 Sep 2005
Location: Leeds
Posts: 16

United Kingdom 2005 Discovery 3 TDV6 S Manual Bonatti GreyDiscovery 3
Radio / CD Lock Up

A further development on this one....

Had radio on , stopped car, turned ignition off, keys out, doors locked.......Radio still playing!!!!!

Radio now been playing for 5 hours (no display in screen other than Landrover Version etc) fortunately volume not too loud (its now 12.30 am!!

I assume only way to stop it would be to disconnect battery but I cant be bothered !!!

Looks like a trip to dealers in morning!
  
Post #5523127th Apr 2006 11:25 pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
DG
Site Moderator 


Member Since: 12 Dec 2005
Location: The Gaff
Posts: 43161

United Kingdom 2015 Discovery 4 3.0 SDV6 HSE Auto Fuji WhiteDiscovery 4

Sounds familiar !! Have you seen the film 'Christine' Shocked
  
Post #5523227th Apr 2006 11:27 pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
Glymmer_Man
 


Member Since: 08 Mar 2006
Location: Sunny Downtown Sydney. I wish it were raining.
Posts: 319

Australia 2006 Discovery 3 TDV6 SE Auto Zambezi SilverDiscovery 3

Quote:
First time was after a prolonged period with heater on... display said "SYSTEM OVERHEATING - SHUTTING DOWN"


I am pretty sure I know how to fix this issue, whether you would want to do it or not might be another story.

If you enter the settings menu by switching the radio off, then on, and holding down the select knob on the right hand side. Then enter the Secondary menu by holding this knob in again.

Scroll through the pages, and there will be a page with TEMP, VOLT, TIMER etc.

You can change these by pressing the number keys. I would imagine that if you increase the 'TEMP' setting, it will operate until the system reaches a higher cut out temperature.
  
Post #5523527th Apr 2006 11:59 pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
rigsby
 


Member Since: 23 Sep 2005
Location: Leeds
Posts: 16

United Kingdom 2005 Discovery 3 TDV6 S Manual Bonatti GreyDiscovery 3

I'll give it a try in morning.

If it all turns nasty I'll still take it to the dealers and say I never did it!

Rgds
  
Post #5523628th Apr 2006 12:02 am
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
Glymmer_Man
 


Member Since: 08 Mar 2006
Location: Sunny Downtown Sydney. I wish it were raining.
Posts: 319

Australia 2006 Discovery 3 TDV6 SE Auto Zambezi SilverDiscovery 3

Glymmer_Man wrote:
....I would imagine that if you increase the 'TEMP' setting....


I tried this out with the VOLT setting, adjusting it to 135. About five minutes after turning off the car, but with the Radio on, Nav screen displayed 'Low Power Shutting Down'

I couldn't restart the Radio until I had driven the car for about five minutes.
  
Post #5523828th Apr 2006 12:16 am
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
Bonzo
 


Member Since: 23 Feb 2007
Location: Argyll
Posts: 24

Scotland 2005 Discovery 3 TDV6 S Manual Java BlackDiscovery 3

I havent had problems with the whole system crashing, but Ive recently developed a problem with the steering wheel controls on my TDV6 S. The most annoying thing is that it is intermittent, sometimes (but not always) solved by swithing the radio off, or switching off the ignition. The Mode, volume and up/down buttons sometime do not respond at all, or sometimes carry out each others function. The cruise control buttons on the other side are unaffected. Does anyone else have experience of this, or ideally some sort of fix. I live a long way from my dealer and dont want to take a whole day out to try to get it fixed before the next service, but its a pain.
  
Post #13872714th Mar 2007 1:13 pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
Display posts from the last:  
Post Reply Back to top
Page 1 of 3 123>
Jump to:  
Previous Topic | Next Topic >


Posting Rules
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum



DISCO3.CO.UK Copyright © 2004-2017 Futuranet Ltd & Martin Lewis
DISCO3.CO.UK RSS Feed - All Forums Follow DISCO3.CO.UK on twitter

DISCO3.CO.UK is independent and not affiliated to Land Rover.
Switch to Mobile Site