Advertise on DISCO3.CO.UK
Forum · Gallery · Wiki · Shop · Sponsors
DISCO3.CO.UK > Faults & Fixes (D3)

[Mechanical] Loss of power in TDV6
Post Reply  Down to end
Page 6 of 6 <123456
Biffysun
 


Member Since: 09 Jul 2011
Location: Central
Posts: 1788

Scotland 2016 Discovery 4 3.0 SDV6 SE Tech Auto Corris GreyDiscovery 4

If its a 2005 you can just blank the EGRs off as they may not be working, no downside but with the forthcoming change in MoT regs leave the pipework in place so it 'looks' like they are still in use, getting the codes read would indicate if they are at fault Wink
  
Post #191406312th Feb 2018 11:03 pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
[email protected]
 


Member Since: 07 Apr 2018
Location: Carlisle
Posts: 1

United Kingdom 2007 Discovery 3 TDV6 Commercial Manual Siberian SilverDiscovery 3

2007 disco 3 very low on power on start up but only sometimes,other times works fine.engine management light on occasionally. Driving at approx 60mph in 3rd gear for a few seconds never fails to fix problem. Diagnostics show no faults. Anyone had similar problem?
  
Post #19342457th Apr 2018 10:10 am
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
Glenn of Belgium
 


Member Since: 29 Jul 2013
Location: Zeebrugge
Posts: 108

Belgium 2007 Discovery 3 TDV6 SE Manual Siberian SilverDiscovery 3
Loss of power

MY 2007 manual transmission:

-First no faults now amber light, needs to be readed at shop for codes...
-No smoke or nothing abnormal
-Power loss at some times; pressing the trotthle at metal does'nt give any more reaction on revs...! it's a bit to compare with TR programm grass gravel snow...
-Fitted a new MAP sensor
-Cleaned MAF sensor (how to test this one?)
-Cleaned conectors of erg/sensors of fuel temp/temp sensor manifold...
-cheked the turbo actuator (is working and not stucking)


to do:
-at the end of this month wil blank the EGR's and map then out of the software in closed position also


ANY ideas what causes this lack of power some times??? I should think that a problem with Turbo would give some revs up and much smoke, wich i don't have...

Help please Whistle
  
Post #201711110th Jan 2019 11:57 am
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
Cowan
 


Member Since: 28 Aug 2020
Location: Newcastle upon tyne
Posts: 2

United Kingdom 2008 Discovery 3 TDV6 Base 7 Seat Manual Unknown ColourDiscovery 3
Turbo not kicking in

Hi just wondering if anyone can shed a bit light on a problem I have on a 2008 d3 2.7 manual the turbo isn't coming in at all when started so no boost but can feel air in the pipe if taken off and hold my hand there I can move the actuator and and when you start it you can feel it work eg rod moves with electronics but no turbo kicking in had no warnings on the dash and another thing ive noticed the throttle flap isnt moving not stuck but just doesnt do anything can anyone point me in the right direction before it goes to the garage any help will be appreciated thanks in advance
  
Post #217039128th Aug 2020 1:37 am
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
PROFSR G
 


Member Since: 06 Mar 2017
Location: Lost
Posts: 4854

Ukraine 2009 Discovery 3 TDV6 Commercial XS Auto Stornoway GreyDiscovery 3

Have you had the diagnostic codes read?

The throttle flap doesn't operate in the same way as a petrol engine and has more to do with the EGR system. Check you MAP sensor is not blocked, and if it is just use brake or carburettor cleaner and don't poke anything into it.

Beyond that it could be many other possibilities but it's just guesswork without diagnostics. If you can get the codes read with a decent diagnostic tool it will provide further direction if the above doesn't help. Thumbs Up
 yµ (idµ - eAµ) ψ=mψ

 
 
Post #217039328th Aug 2020 2:03 am
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
Cowan
 


Member Since: 28 Aug 2020
Location: Newcastle upon tyne
Posts: 2

United Kingdom 2008 Discovery 3 TDV6 Base 7 Seat Manual Unknown ColourDiscovery 3

It didn't show an eml or anything on display I checked it with a Bluetooth reader and nothing came up I unplugged the maf sensor while running and showed the eml light and says the maf but nothing else where is the sensor I need to clean thanks
  
Post #217039428th Aug 2020 3:38 am
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
PROFSR G
 


Member Since: 06 Mar 2017
Location: Lost
Posts: 4854

Ukraine 2009 Discovery 3 TDV6 Commercial XS Auto Stornoway GreyDiscovery 3

It sits in the "Y" branch air inlet section behind the plenum chamber which enters the inlet manifolds.
Have a look at this thread for pics of same just in front of the oil filter. (not the red plug, it's the one in front of that again in black!)
https://www.disco3.co.uk/forum/go-clean-ma...ap+sensor.

You need decent diagnostics for these vehicles, but see how you get on. Thumbs Up
 yµ (idµ - eAµ) ψ=mψ

 
 
Post #217039528th Aug 2020 3:59 am
View user's profile Send private message View poster's gallery Post Reply
Display posts from the last:  
Post Reply Back to top
Page 6 of 6 <123456
Jump to:  
Previous Topic | Next Topic >


Posting Rules
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum



DISCO3.CO.UK Copyright © 2004-2024 Futuranet Ltd & Martin Lewis
DISCO3.CO.UK RSS Feed - All Forums

DISCO3.CO.UK is independent and not affiliated to Land Rover.
Switch to Mobile Site