Advertise on DISCO3.CO.UK
Forum · Gallery · Wiki · Shop · Sponsors
DISCO3.CO.UK > Technical (D3)

Transmission and parking brake error plus E in gear display
Post Reply  Down to end
Page 1 of 1
rossco_p
 


Member Since: 22 Feb 2017
Location: Aberdeenshire
Posts: 6

United Kingdom 2005 Discovery 3 TDV6 Base 5 Seat Manual Unknown ColourDiscovery 3
Transmission and parking brake error plus E in gear display

Hi All,

my money pit of a Disco appears to be striking again, 2005 manual, with 116K miles on the clock.

Failed MOT in April for broken front spring (paasenger side), which I changed for the re-test. I just got round to changing the driver side a couple of weeks ago. Ever since then, I'm getting the error where the transmission and parking brake warning lights come on, and there is an E where the gear should be showing on the display.

Sometimes the errors light up as soon as I start it up, other times I go about 10 miles before it comes on. Comes on when travelling at the steady speed, or even when parked. Sometimes when the errors are present, the engine hunts about when idling, not every time though.

I searched the forums and tried the process of going through all the gears etc in low range to reset the sensor, but it never changed from E when I went in reverse for bloomin ages.

Another check of the forum and I noticed a post where Mikey suggested that if the E is showing, it's likely electrical. I thought that since it started after I replaced the spring, maybe I'd broken a wire or something in the drivers side wheel arch. I've just taken it all apart but it looks OK. Nothing obvious anyway.

I plugged in an iCarsoft diag unit and have the following errors:

P174C: Gearshift lever Y position sensor - circuit low
B1b02: low frequency coil
B1b70: Local interconnection network bus circuit 2
B1C57: Passive start ignition relay coil circuit
B1D14: Interior lamps 2 circuit
B1A59: Drivers seat rear control relay failure
B1A62: Right mirror lamp failure
B1b74: Front foot - defrost mode stepper actuator
B1b75: Front foot - face mode stepper actuator
B1b77: Front right air blend stepper actuator

All appear to be electrical related?Could it all be part of the same problem?

Any tips or pointers on how to proceed\what to check, would be greatly appreciated.

Cheers
  
Post #185112825th Aug 2017 5:49 pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
rossco_p
 


Member Since: 22 Feb 2017
Location: Aberdeenshire
Posts: 6

United Kingdom 2005 Discovery 3 TDV6 Base 5 Seat Manual Unknown ColourDiscovery 3
Progress update

So,

I put it into a local Indy specialist for a look, of course the error didn't show when they had it on a run, but there was an error logged. They suggested the XY sensor, drop the gearbox, new clutch, £1500 + VAT.

Before going down that road, I thought I'd try an easy job and just change the gearbox oil.

After the oil change, the error still appeared, but it felt like it was less often. Also, it would sometimes show the parking brake warning but no transmission warning, and the gear selector indicator would still work, but delayed.

I was encouraged.

Last week I got the error on the way to work, but not going home. It didn't appear when they wife did a 30 mile round trip at the weekend, or on Monday going to and from work.

Previously, I could never get to my work and back without the error appearing, approx 30 miles round trip.

I was encouraged further.

Monday night I changed the gearbox oil again, and this time I put in a magnetic sump plug. The oil that came out was pretty clean, had only been in for 1,000 miles\1 month.

As of now, Weds night, the error hasn't appeared since Friday morning, some 250 odd miles ago.

Fingers crossed some new oil has done the trick!
  
Post #18772998th Nov 2017 7:40 pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
Pete K
 


Member Since: 15 Jan 2016
Location: GL
Posts: 1694

England 2005 Discovery 3 TDV6 HSE Auto Rimini RedDiscovery 3

These sould like the problem ones:
P174C: Gearshift lever Y position sensor - circuit low
B1b70: Local interconnection network bus circuit 2



These are common and you can ignore

B1b02: low frequency coil
B1C57: Passive start ignition relay coil circuit
B1D14: Interior lamps 2 circuit (MAYBE CUS YOU DON'T HAVE DOOR LIGHTS/FOOTWELL LIGHTS?)
B1A62: Right mirror lamp failure

LOW BATTERY can CAUSE THESE:
B1b74: Front foot - defrost mode stepper actuator
B1b75: Front foot - face mode stepper actuator
B1b77: Front right air blend stepper actuator
  
Post #18773338th Nov 2017 8:33 pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
disco4ever
 


Member Since: 23 Dec 2013
Location: under the car
Posts: 250

Germany 2006 Discovery 3 TDV6 HSE Lux Auto Alaska WhiteDiscovery 3

IMHO just coincidence. We‘ll See.

I had similar symptoms, it was the clogged fuel Filter.
 Achim

own garage certified LR tech

Disco 2 TD5 MY 2001 - gone but still driven by another owner
Disco 3 TDV6 HSE MY 2005 fully loaded and kept alive by IID BT
+ EGRs blanked
+ Timing belt done
+ front upper / lower wishbones done
+ front wheel bearings done
+ alternator replaced
+ IC replaced
+ Front diff overhauled 
 
Post #18773348th Nov 2017 8:37 pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
rossco_p
 


Member Since: 22 Feb 2017
Location: Aberdeenshire
Posts: 6

United Kingdom 2005 Discovery 3 TDV6 Base 5 Seat Manual Unknown ColourDiscovery 3

It had a service a few weeks ago too, fuel filter changed.

When I drained the gearbox oil the first time, only 700ml came out, which wasn't good.

I'm just hoping that bloody warning light stays off!
  
Post #18773408th Nov 2017 8:50 pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
paulr5604
 


Member Since: 01 Aug 2017
Location: Pocklington
Posts: 15

United Kingdom 2005 Discovery 3 TDV6 S Manual Tonga GreenDiscovery 3

I had the same errors. Parking brake warning light and transmission fault with an E where the gear indicator is. I also tried the reset procedure for the XY sensor but the faults kept returning. My local landrover specialist replaced the XY sensor and cleaned the magnetic pickup in the gearbox and replaced the clutch, flywheel and slave cylinder and so far the error has not returned. He said that when he removed the gear box there was lots of play in the flywheel. All in was £1200 including vat.

Hopefully replacing the oil in yours has solved the issue for you
  
Post #18773768th Nov 2017 10:54 pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
bear1009
 


Member Since: 12 Feb 2013
Location: aberdeen
Posts: 196

Scotland 2005 Discovery 3 TDV6 SE Manual Buckingham BlueDiscovery 3

when my one was getting parking brake fault and loosing which gear it was in read out it was the clutch that was starting to slip would only do it now and again to start with then the parking brake light was on all the time , your one looks about the mileage for it starting to go Sad
 tinted windows
led sidelights
new fuel pump
disco 3 sticker
4x4 screen unlocked ( thanks bell autos)
bell autos egr blanking kit
halo fog day running lights
ffrr sat nav hack
gvif reverse camera
clear side indicators
alisport intercooler hoses 
 
Post #18776529th Nov 2017 6:17 pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Post Reply
Display posts from the last:  
Post Reply Back to top
Page 1 of 1
Jump to:  
Previous Topic | Next Topic >


Posting Rules
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum



DISCO3.CO.UK Copyright © 2004-2017 Futuranet Ltd & Martin Lewis
DISCO3.CO.UK RSS Feed - All Forums Follow DISCO3.CO.UK on twitter

DISCO3.CO.UK is independent and not affiliated to Land Rover.
Switch to Mobile Site