Advertise on DISCO3.CO.UK
Forum · Gallery · Wiki · Shop · Sponsors
DISCO3.CO.UK > Technical (D3)

Vehicle Fault System Shutting Down
Post Reply  Down to end
Page 1 of 2 12>
Carl R
 


Member Since: 05 Sep 2014
Location: Chelmsford
Posts: 23

United Kingdom 2008 Discovery 3 TDV6 HSE Auto Stornoway GreyDiscovery 3
Vehicle Fault System Shutting Down

2 weeks into ownership, and today it's decided to throw a big wobbly. Having read the other 3 posts with the same title I'm not sure what the cause is.

The hazards flash and all the internal systems shutdown '---' for the ext temp and clock. Interestingly the IID tool thinks the ignition is off even when it's on. Sorry for the large amount of images but it threw a lot of errors.

It had a new battery last week exide 1000 from tayna. Battery terminals and earth straps appear secure.

Suppose to towing the caravan on holiday tomorrow. (poor old D2 is going to have to do it again)

Any pointers where to start would be great

TIA











  
Post #187102021st Oct 2017 9:11 pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
gstuart
 


Member Since: 21 Oct 2016
Location: kent
Posts: 2244

United Kingdom 2005 Discovery 3 TDV6 Base 7 Seat Auto Java BlackDiscovery 3

hi

normally the first thing to do is clear all the faults along with a hard reset, then see what faults come back

U faults codes can normally be ignored Thumbs Up
 MY 2005 -D3- TDV6-Java black -Auto
**** D3 - Sticker ****
Egrs blanked
Dash Clock
3x indicator flash
Belts and upgraded oil pump cover

Retrofitted -Cruise control -Front electric seats- D4 steering wheel stalks 
 
Post #187102221st Oct 2017 9:23 pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Send e-mail Reply with quote
Carl R
 


Member Since: 05 Sep 2014
Location: Chelmsford
Posts: 23

United Kingdom 2008 Discovery 3 TDV6 HSE Auto Stornoway GreyDiscovery 3

It only had 2 faults previously, Am I right in thinking the hard reset is disconnect battery and short the battery cables.

  
Post #187102521st Oct 2017 9:27 pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
gstuart
 


Member Since: 21 Oct 2016
Location: kent
Posts: 2244

United Kingdom 2005 Discovery 3 TDV6 Base 7 Seat Auto Java BlackDiscovery 3

Hi Carl

yes , short out the battery leads with the battery removed

when my battery has gone flat and after charging it and reconnected some past codes have reappeared

i then recleared them and remained clear

at least then if codes come back u know they are relevant to the current situation
 MY 2005 -D3- TDV6-Java black -Auto
**** D3 - Sticker ****
Egrs blanked
Dash Clock
3x indicator flash
Belts and upgraded oil pump cover

Retrofitted -Cruise control -Front electric seats- D4 steering wheel stalks 
 
Post #187102721st Oct 2017 9:42 pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Send e-mail Reply with quote
GK
 


Member Since: 04 Jan 2014
Location: Yorkshire
Posts: 36

United Kingdom 

Sometimes it's corrosion under the TCC module (behind the battery) that does it. When mine had similar symptoms it needed a new instrument cluster. It's been fine since.
  
Post #187103321st Oct 2017 9:58 pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
gstuart
 


Member Since: 21 Oct 2016
Location: kent
Posts: 2244

United Kingdom 2005 Discovery 3 TDV6 Base 7 Seat Auto Java BlackDiscovery 3

hi GK

funny u should say that , i've seen a few pics here about the connections on the modules behind the battery , know when i first fitted a new battery the cover was loose and took me ages to get it all back together properly
 MY 2005 -D3- TDV6-Java black -Auto
**** D3 - Sticker ****
Egrs blanked
Dash Clock
3x indicator flash
Belts and upgraded oil pump cover

Retrofitted -Cruise control -Front electric seats- D4 steering wheel stalks 
 
Post #187103521st Oct 2017 10:19 pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Send e-mail Reply with quote
Carl R
 


Member Since: 05 Sep 2014
Location: Chelmsford
Posts: 23

United Kingdom 2008 Discovery 3 TDV6 HSE Auto Stornoway GreyDiscovery 3

Hi Guys, thank for the replies

I went back out there and it was working fine cleared the faults and did a hard reset.

Got left with these 2



went to drive it off the drive again and it threw a wobbly again didn't completely shutdown this time though.

and then produced all these faults again








I'm starting to think theres a connection problem between the BCM and Instrument cluster based on the errors.
  
Post #187103921st Oct 2017 10:40 pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
Disco_Mikey
Site Sponsor 


Member Since: 29 May 2007
Location: Dundee, Scotland
Posts: 16178

Scotland 2005 Discovery 3 TDV6 HSE Auto Cairns BlueDiscovery 3

No com's with IPC

NExt time it happens, bang the top of the dash

Possibly a loose connection or the IPC giving up...
 MMP Land Rover - Land Rover + Range Rover Specialist
www.Facebook.com/MMPLandRover

Unit 9, 42 Baird Avenue
Dundee
DD2 3TN

Alive Tuning Authorised Dealer - Performance Tuning + EGR Delete

Servicing + Repairs / Fault Diagnostics / EU3+EU4 EGR Blanking / Timing Belt + Oil Pump Replacement

Software Updates+Upgrades:
4x4 Info Enable / Sat Nav OTM / 3 Flash indicators / D4 Timed Climate Retrofit

My D3 Build Thread 
 
Post #187104021st Oct 2017 10:43 pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Send e-mail Reply with quote
Carl R
 


Member Since: 05 Sep 2014
Location: Chelmsford
Posts: 23

United Kingdom 2008 Discovery 3 TDV6 HSE Auto Stornoway GreyDiscovery 3

Thanks Mikey,

I give it a try in the morning.
  
Post #187104121st Oct 2017 10:51 pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
Carl R
 


Member Since: 05 Sep 2014
Location: Chelmsford
Posts: 23

United Kingdom 2008 Discovery 3 TDV6 HSE Auto Stornoway GreyDiscovery 3

Well I took the cluster out and cleaned the contacts.
Put it all back and drove 30 odd miles before it played up again. Tried bashing the dash without without any success. Ended up using the d2 to tow the tin tent, glad I did, the mud in the grass pitch we have is horrendous.
  
Post #187165523rd Oct 2017 10:37 pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
Carl R
 


Member Since: 05 Sep 2014
Location: Chelmsford
Posts: 23

United Kingdom 2008 Discovery 3 TDV6 HSE Auto Stornoway GreyDiscovery 3

Sending the instrument cluster off to BBA Reman today
  
Post #187374930th Oct 2017 2:33 pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
Carl R
 


Member Since: 05 Sep 2014
Location: Chelmsford
Posts: 23

United Kingdom 2008 Discovery 3 TDV6 HSE Auto Stornoway GreyDiscovery 3

Got a call from them yesterday to say they had found a fault, received it back today. Put it back in and all appears well.

Permagrin restored
  
Post #18766497th Nov 2017 11:18 am
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
Carl R
 


Member Since: 05 Sep 2014
Location: Chelmsford
Posts: 23

United Kingdom 2008 Discovery 3 TDV6 HSE Auto Stornoway GreyDiscovery 3

Permagrin Gone

After 60 miles more faults and system shutdown --- on the dash for temp and clock, indicators flashing

L319 - Discovery 3 2008
Vehicle scanned on 12-11-2017 16:07
Using IIDTool BT V3.0 B2444

Steering Angle

U0122-87 (2F) Lost communication with vehicle dynamics control module - Bus signal/message failure - missing a message
( on 12-11-2017 16:07:35 at 207726 km )
Transfer Case

U0155-87 (2F) Lost communication with instrument cluster control module - Bus signal/message failure - missing a message
( on 12-11-2017 16:07:36 at 207726 km )
Transmission

U0155-87 (2F) Lost communication with instrument cluster control module - Bus signal/message failure - missing a message
( on 12-11-2017 16:07:33 at 207726 km )
Ventilation

U0300-55 (2F) Internal control module software incompatibility - System programming failure - is not configured
  
Post #187861312th Nov 2017 6:08 pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
Carl R
 


Member Since: 05 Sep 2014
Location: Chelmsford
Posts: 23

United Kingdom 2008 Discovery 3 TDV6 HSE Auto Stornoway GreyDiscovery 3

Looked into the U0122 error and brake pedal switch came up a lot. Took it apart as below, i assume that’s not good


  
Post #187863012th Nov 2017 7:28 pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
Carl R
 


Member Since: 05 Sep 2014
Location: Chelmsford
Posts: 23

United Kingdom 2008 Discovery 3 TDV6 HSE Auto Stornoway GreyDiscovery 3

Update - replaced the brake light switch. Checked the n/s/r arch wiring for damage and corrosion and all is clean and undamaged.

System shutdown is occurring more regularly.

Before i go back to bba reman and ask them to check it again, is there a way to test the medium speed can bus, either totally or on each ecu module that it goes through?

When I connect the iid tool during a system failure I get a message about 'no connection with medium speed CAN'

Any suggestions at this point would be greatly received, I need it to be more reliable than it is at the moment. Other road users have me down for a moron who leaves their hazards on Sad
  
Post #187918114th Nov 2017 8:49 am
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
Display posts from the last:  
Post Reply Back to top
Page 1 of 2 12>
Jump to:  
Previous Topic | Next Topic >


Posting Rules
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum



DISCO3.CO.UK Copyright © 2004-2017 Futuranet Ltd & Martin Lewis
DISCO3.CO.UK RSS Feed - All Forums Follow DISCO3.CO.UK on twitter

DISCO3.CO.UK is independent and not affiliated to Land Rover.
Switch to Mobile Site